Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

coop amyntaio

Το οινοποιείο της ΕΑΣ Αμυνταίου βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Μακεδονίας . Το οινοποιείο  λειτουργεί ασταμάτητα από το 1959 έως σήμερα, είναι το πρώτο οινοποιείο της περιοχής και από τα πρώτα συνεταιριστικά οινοποιεία της Ελλάδας. Η αμπελουργική ζώνη Αμυνταίου είναι ζώνη ονομασίας προελεύσεως καλύ­πτοντας μια περιοχή  μήκους 40 χλμ περίπου από Ανατολή προς Δύση και, πλάτους 5 έως 20 χλμ. Το υψόμετρο κυμαίνεται  από 580 έως 650 μετρά περίπου. Η έκταση που καταλαμβάνουν αυτή τη στιγμή οι αμπελώνες ανέρχεται, σε 7500 στρέμματα (750 εκτάρια ). Από αυτά το 50 % σχεδόν, βρίσκεται, ανάμεσα στις δυο λίμνες των Πετρών και την λίμνη Βεγορίτιδα.
Η ποικιλία αμπέλου που καλλιεργείται, σχεδόν κατά αποκλειστικότητα είναι το «ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ», η κυριότερη ερυθρά ποικιλία της Μακεδονίας , η οποία στην περιοχή Αμυνταίου δείχνει τέλεια προσαρμοστικότητα και αναδεικνύει όλον τον αρωματικό και πολυδύναμο χαρακτήρα της . Τα τελευταία χρόνια η Ένωση Aγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου έχει προσθέσει στην γκάμα των οίνων της και κοσμοπολίτικες ποικιλίες όπως η Syrah, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc και Gewurztraminer. Η παραγωγή των αμπελώνων όσο αναφορά το ξινόμαυρο κυμαίνεται από 7,5 μέχρι 9 τόνους το εκτάριο ενώ για τις ξένες ποικιλίες η απόδοση κυμαίνεται μεταξύ των 9 με 11 τόνους το εκτάριο.
Ο αρωματικός και πολυδύναμος χαρακτήρας του ξινόμαυρου , λόγω και του μεγάλου υψομέτρου , δίνει την δυνατότητα να παραχθεί μεγάλη ποικιλία οίνων. Λευκοί και ροζέ αφρώδεις, λευκοί, ροζέ, ερυθροί, ερυθροί πρώιμης κατανάλωσης καθώς και ερυθροί  παλαίωσης. Η υψηλή οξύτητα χαρακτηρίζει, όλους τους παραγόμενους οίνους , φαινόμενο που εντείνεται τις δύσκολες χρονιές και μειώνεται τις εξαιρετικές , όπως το 1994, το 2005 και το 2007.

ΕΑΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου